SMS Text Kini Berusia 25 tahun!

Tidak, saya belum menawarkan Ucapan Perayaan lagi. Walaupun saya 4 pintu ke arah kalendar pembukaan keju saya dan saya sudah menonton Die Hard, masih banyak lagi yang perlu saya lakukan sebelum saya benarkan diri saya menikmati Christmassy.

Apa yang saya maksudkan ialah Ucapan Perayaan yang dihantar melalui mesej teks SMS pertama pada 3 Disember 1992. Jurutera telekomunikasi Neil Papworth menghantar “Merry Christmas” kepada Pengarah Vodafone, telefon bimbit Richard Jarvis dan SMS itu dilahirkan. Walaupun, pada pandangan saya sekurang-kurangnya, Papworth mungkin telah lebih awal dalam kegembiraan perayaannya, dia mencetuskan apa yang dapat digambarkan secara tepat sebagai revolusi dalam cara orang berkomunikasi dan berinteraksi antara satu sama lain.

Walaupun penggunaan SMS bermula perlahan mulanya, pada tahun 1995, penduduk Amerika hanya menghantar 0.4 mesej sebulan secara purata, pertumbuhan perlahan tetapi terus berkembang. Tidak lama kemudian teknologi ini mula menyesuaikan diri dengan lebih baik menampung penghantaran mesej teks SMS dan pada tahun 1999 network dibuka untuk membolehkan pengguna dari pembekal network bersaing untuk berkomunikasi dengan pengguna mereka sendiri melalui SMS. Ini menyebabkan pengguna AS menghantar purata 35 pesanan SMS setiap hari menjelang tahun 2000.

Setelah perkhidmatan SMS tertubuh, ia menjadi cara kedua dan dalam banyak keadaan, bentuk komunikasi yang lebih baik. Ia menjadi norma sosial untuk menghantar mesej SMS daripada membuat panggilan telefon. Jumlah pesanan yang dihantar setiap tahun terus meningkat dan berkembang dengan 12.5 bilion SMS dihantar setiap bulan pada tahun 2006, meningkat kepada 45 bilion sebulan yang dihantar hanya setahun kemudian pada 2007. Menjelang Jun 2017, terdapat 781 bilion SMS mesej yang berjalan di sekeliling.

SMS memberikan cara baru untuk berkomunikasi dengan rakan dan keluarga. Had 160 aksara bagi setiap mesej seterusnya mendorong penciptaan vernakular baru yang membolehkan perwakilan berasaskan teks tindakan fizikal seperti ketawa atau ekspresi muka dan emosi tertentu.

Revolusi SMS juga telah membawa gelombang kebaikan sosial dengan membawa komunikasi yang berkesan ke kawasan tidak terhubung sebelumnya. Malah pada hari ini, 25 tahun selepas mesej SMS yang pertama dihantar, inisiatif baru masih dibuat yang menggunakan SMS untuk membantu orang ramai di kawasan terpencil. Kemajuan yang besar telah dibuat dalam usaha melawan malaria dan pertempuran sosial penting yang lain melalui kuasa kecil bip bip – bip bip tersebut.

Dengan sejarah yang begitu banyak di belakangnya, apakah masa depan yang akan berlaku untuk mesej teks SMS? Malangnya, ia kelihatan seperti sejarahnya hanya dengan nombor. Semakin banyak kawasan bersambung ke web di seluruh dunia, perkhidmatan pemesejan internet seperti WhatsApp dan Facebook Messenger akan mengambil alih daripada SMS yang rendah hati. Dengan tiada caj yang setara atau had aksara pengguna di dunia barat sudah mula berhijrah ke platform pemesejan berasaskan internet yang baru.

Sekalipun SMS akan berakhir dengan cara yang sama seperti Adobe Flash dan MS Paint, ia akan mengambil masa yang lama sebelum platform pemesejan tidak lagi wujud dan walaupun selepas itu ia lebih banyak pemesejan mesej moden akan sentiasa berhutang besar dan berterima kasih kepada SMS.

Apa yang bermula sebagai “Merry Christmas” telah menjadi jauh lebih banyak dan akan terus berubah dan berkembang dengan cara kita berkomunikasi antara satu sama lain untuk banyak Christmases akan datang.

Selamat Hari Jadi SMS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *