Parking lot khas untuk wanita

Tempat letak kereta yang ditemui seorang pemandu wanita di Hangzhou di wilayah Zhejiang lebih besar daripada biasa dan mempunyai tanda merah jambu yang menunjukkan kasut tumit tinggi di dalamnya.

Pemandu wanita itu berkata dia pergi ke Hangzhou sepanjang cuti Tahun Baru, tetapi berasa tidak selesa menggunakan ruang letak kereta.

Post itu telah menarik perhatian perdebatan hangat di China, dengan sebahagian netizen mengatakan inisiatif itu adalah diskriminasi terang-terangan terhadap wanita, sementara yang lain mengatakan ia mudah untuk pemandu wanita.

Ada yang mencadangkan agar tempat letak kereta yang lebih besar harus ditandai untuk pemandu baru dan bukan wanita.

Fang Hongying, seorang pengurus tempat letak kereta, dipetik oleh Zhejiang Daily sebagai berkata mereka menghabiskan 70 juta yuan (US $ 10.7 juta) untuk mewujudkan ruang bagi keselamatan dan keselesaan pemandu wanita yang lebih baik.

Satu kontroversi yang sama telah tercetus di Kunming di wilayah Yunnan pada bulan Oktober selepas tempat parkir khas wanita diperkenalkan.

Ramai yang mengadu bahawa ruang yang lebih besar mengukuhkan stereotaip bahawa wanita adalah pemandu yang lebih buruk daripada lelaki.

Skim serupa juga telah diperkenalkan di Zhengzhou di wilayah Henan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *